[Digikam-users] Redraw Problems

Andi Clemens andi.clemens at gmx.net
Fri Jun 26 23:31:39 CEST 2009


Yes and that is the problem. Test it with a "big" collection, thumbsDB is way 
too slow. 
The startup is slow (in my case it has to open a 160MB db (digikam4.db) and a 
890MB db (thumbsDB)), the display is slow, the navigation is slow, changing 
albums is slow etc... ;-)
I don't think a thumbsDB is a bad idea, but using sqlite for this might be.

Just some startup times (when I just rebooted the system, so nothing is 
cached, all taken with the same image collection):

digiKam 0.9.5   : 4s
digiKam 0.10.0 : 13s
digiKam 1.0.0   : 22s

and it might get worse since the thumbsDB seems to grow forever, at least 
moving files will not update the tables but create new entries (but this, if a 
bug, can be changed quite easily).

You can't run VACUUM on the thumbsDB because it takes 30min here and takes the 
same amount of disk space for the journal. In my case the partition would be 
nearly full if I VACUUM the thumbsDB, and if it fails, I don't know what will 
happen at all when the journal could not be written?

Again, I think a thumbsDB is a good idea, BUT not with sqlite. Like Amarok, we 
should go with an embedded MySQL and support real database servers as well, 
like amarok is doing now.

Andi

On Friday 26 June 2009 22:23:57 Gilles Caulier wrote:
> For me, I cannot see any performance problem to use Thumbs database
> instead freedesktop cache. I can say that it's a little bit faster.
>
> But here, i manage local album only with max 250 items (RAW, PNG, and JPEG)
>
> My lead computer (production is PIV3.4Ghz - 2Gb RAM - 520 GB Sata HDD)
>
> Gilles Caulier
>
> 2009/6/26 Paul Waldo <paul at waldoware.com>:
> > Nope, no difference.
> >
> > I tried an experiment, though.  I used strace on digikam.  When an empty
> > album (My Album) was selected, there are no thumbs to blink.  strace is
> > fairly quiet; it is polling for probably what is my Network Album that is
> > unavailble.  Once I select an album with thumbnails, the blinking starts
> > and I see a huge amount of activity from strace.  It appears that digikam
> > is trying to write something to the same file handle it was checking
> > before.
> >
> > Daniel, are you using an offline Album by any chance?
> >
> > Paul
> >
> > ----- "Gilles Caulier" <caulier.gilles at gmail.com> wrote:
> >> Paul, try invert : -DENABLE_THUMBS_DB=OFF
> >>
> >> ... because DB thumb is enabled by default now.
> >>
> >> Gilles
> >>
> >> 2009/6/26 Paul Waldo <paul at waldoware.com>:
> >> > Done.  In essence, no change with -DENABLE_THUMBS_DB=ON
> >> >
> >> > Paul
> >> >
> >> > ----- "Gilles Caulier" <caulier.gilles at gmail.com> wrote:
> >> >> Please take a look at this entry
> >> >>
> >> >> https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=193489
> >> >>
> >> >> and post your investiguations in this file.
> >> >>
> >> >> Gilles Caulier
> >> >>
> >> >> 2009/6/26 Daniel Larsson <opersonlig_postadress at hotmail.com>:
> >> >> > I alsoe get this behavior when opening folders. Never thought
> >>
> >> much
> >>
> >> >> about it
> >> >>
> >> >> > as it settles after a minute or two depending on the amount of
> >>
> >> files
> >>
> >> >> in the
> >> >>
> >> >> > folder.
> >> >> > I use Ubuntu 9.04 and digiKam 0.10.0.
> >> >> >  Havent noticed this behaviour on my Acer with S3 graphichs only
> >>
> >> on
> >>
> >> >> the Asus
> >> >>
> >> >> > with nVidia.
> >> >> >
> >> >> > Trying to be helpful
> >> >> > D.L.
> >> >> >
> >> >> >> From: marcel.wiesweg at gmx.de
> >> >> >> To: digikam-users at kde.org
> >> >> >> Date: Thu, 25 Jun 2009 22:28:40 +0200
> >> >> >> Subject: Re: [Digikam-users] Redraw Problems
> >> >> >>
> >> >> >> > • Occasionally thumbnails will blink at me, as if they are
> >>
> >> being
> >>
> >> >> >> > continuously redrawn. CPU usage shoots through the roof. I
> >>
> >> have
> >>
> >> >> noticed
> >> >>
> >> >> >> > this with the Album icons, but I see it most with Album
> >> >>
> >> >> thumbnails
> >> >>
> >> >> >> There is a bug report for this, but I could never reproduce it.
> >> >> >> Which digikam version are you using?
> >> >> >> What do you do to restore normal behavior, given you say it
> >>
> >> happens
> >>
> >> >> all
> >> >>
> >> >> >> the
> >> >> >> time after restart?
> >> >> >> Any console output?
> >> >> >>
> >> >> >> Marcel
> >> >> >> _______________________________________________
> >> >> >> Digikam-users mailing list
> >> >> >> Digikam-users at kde.org
> >> >> >> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
> >> >> >
> >> >> > ________________________________
> >> >> > Gör personlighetstestet på MSN Dejting, se vem du passar ihop
> >>
> >> med!
> >>
> >> >> MSN
> >> >>
> >> >> > Dejting
> >> >> > _______________________________________________
> >> >> > Digikam-users mailing list
> >> >> > Digikam-users at kde.org
> >> >> > https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
> >> >>
> >> >> _______________________________________________
> >> >> Digikam-users mailing list
> >> >> Digikam-users at kde.org
> >> >> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
> >> >
> >> > _______________________________________________
> >> > Digikam-users mailing list
> >> > Digikam-users at kde.org
> >> > https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
> >>
> >> _______________________________________________
> >> Digikam-users mailing list
> >> Digikam-users at kde.org
> >> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
> >
> > _______________________________________________
> > Digikam-users mailing list
> > Digikam-users at kde.org
> > https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
>
> _______________________________________________
> Digikam-users mailing list
> Digikam-users at kde.org
> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users



More information about the Digikam-users mailing list