[Digikam-users] digikam 1.2.0 slows down

Gilles Caulier caulier.gilles at gmail.com
Sun Jul 25 18:03:51 CEST 2010


I cannot reproduce this memory leak under Mandriva 2010.1.

I processed this week end more than 130 RAW image taken with my Sony
Alpha 500. Tagging, comparing, sorting, demosaicing, editing (ratio
crop, color corrections) saving to PNG, export to JPEG (via BQM)...

No problem : Double core 2.5 Ghz (32bits) + 4 GB RAM. digiKam +
kipi-plugins + kdegraphics/libs + Exiv2 from trunk

Do you use 64 bits system ?

Can you take a look memory leak with valgrind :

http://lxr.kde.org/source/extragear/graphics/digikam/HACKING#241

Gilles Caulier

2010/7/25 Stedtlund <falolaf at gmail.com>:
> Hi,
>
> I might have a similar problem with digiKam 1.3.0 in openSUSE 11.3. I
> can see that digiKam takes a lot of ram, over 60% according to top,
> after some slideshows. I haven't moved images, just selected images
> for different slideshows.
>
> The whole system gets sluggish.
>
> Restart of digiKam is needed. One process takes a lot of time before finishing.
>
> /Anders
>
> 2010/7/25 Daniel Bauer <linux at daniel-bauer.com>:
>> On Saturday 24 July 2010 16.31:40, Dr. Martin Senftleben wrote:
>>> Hi,
>>>
>>> Am 24.07.2010 14:24, schrieb Sven Burmeister:
>>> > Am Freitag, 23. Juli 2010, 10:19:27 schrieb Dr. Martin Senftleben:
>>> >> After having gone through about 100 images in this manner, I find that
>>> >> digikam slows down quite a bit, up to the point that I have to wait for
>>> >> a minute for changes to apply to the image I'm just working on. After a
>>> >> restart, everything is fine again, changes are applied instantaneously.
>>> >> Is there a way to bypass the need to restart digikam? Is this a known
>>> >> problem that has been solved in 1.3?
>>> >
>>> > If you move/rename folders and pictures it could be related to
>>> > https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=242816
>>>
>>> No, I wasn't moving or renaming any folders, I was only moving images
>>> from within digkam from one folder (album) to another. It doesn't look
>>> like the same or similar problem.
>>>
>>> Martin
>>
>> I experience same behaviour with digiKam Version 1.3.0, KDE 4.4.5 on openSuse
>> 11.2.
>>
>> I do a selection from a series, move this selection to another folder. Go to
>> another folder, do a selection, move this to another folder. Go to another
>> folder, select 50 images, delete them (move to trash)...
>>
>> Now it takes very long to move oder delete further images, or to show the
>> thumbs of another thumb, or to open an image in the editor.
>>
>> Just closing/reopening digikam doesn't help al lot. I have to wait until all
>> processes of digikam have finished (they don't finish immediately after
>> closing the app). In my opinion there is no difference, whether I just wait a
>> while until digikam "gets normal" again or if I close/reopen digikam.
>>
>> I guess it is a problem of the database. I use the standard database (not
>> mysql).
>>
>> However I am already used to it. Also, I have a slow computer anyway...
>>
>> Daniel
>>
>>
>> --
>> Daniel Bauer photographer Basel Barcelona
>> professional photography: http://www.daniel-bauer.com
>> my new blog: http://www.guapamania.com/wordpress/
>> _______________________________________________
>> Digikam-users mailing list
>> Digikam-users at kde.org
>> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
>>
> _______________________________________________
> Digikam-users mailing list
> Digikam-users at kde.org
> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-users
>


More information about the Digikam-users mailing list