[Digikam-devel] Please tell me how to compile digikam with exiv2 and kdcraw libraries

Simon A. Eugster simon.eu at gmail.com
Fri May 21 20:40:29 CEST 2010


Ah wow. Wtf. Now this completely does not make any sense.
At least not for me.

I solved the problem. By doing:

> # apt-get install digikam
> Paketlisten werden gelesen... Fertig
> Abhängigkeitsbaum wird aufgebaut
> Status-Informationen einlesen... Fertig
> Die folgenden zusätzlichen Pakete werden installiert:
>   libkdcraw8
> Vorgeschlagene Pakete:
>   digikam-doc
> Empfohlene Pakete:
>   kipi-plugins
> Die folgenden NEUEN Pakete werden installiert:
>   digikam libkdcraw8
> 0 aktualisiert, 2 neu installiert, 0 zu entfernen und 0 nicht aktualisiert.
> Es müssen 12.3MB an Archiven heruntergeladen werden.
> Nach dieser Operation werden 31.3MB Plattenplatz zusätzlich benutzt.
> Möchten Sie fortfahren [J/n]? j

Even more strange. After removing digikam again, _without_ libkdcraw8, 
again the same problem. No pictures at all.

Installed digikam again, everything fine.
It is even using the exiv2 libraries I compiled myself.

Could anyone enlighten me what exactly is going on there?

thanks in advance,
Simon


On 21.05.2010 20:25, Simon A. Eugster wrote:
> Me again.
>
> I just don't know anymore what to do.
>
> I reinstalled my sidux on the PC. The same 64bit system as on the laptop
> now. Re-compiled digikam. And it does _not_ work. It does scan for
> images when starting (took some minutes), but does not display any of them.
>
> I've kept my /home. But this should not matter, right?
> Also have I deleted all old digikam configuration files (digikamrc in
> ~/.kde-svn and the database in the location I've specified).
>
>
> By the way, @Jens, I was mistaken about lib64:
> drwxr-xr-x 147 root root 90112 21. Mai 20:00 lib
> drwxr-xr-x 28 root root 20480 21. Mai 19:45 lib32
> lrwxrwxrwx 1 root root 3 31. Dez 04:12 lib64 -> lib
> It does indeed exist.
> But unfortunately does not solve my problem. :(
>
> Any idea what I could do?
>
> Simon
>
> On 16.05.2010 14:34, Simon A. Eugster wrote:
>> Didn't help. I've cleared the .xsession-errors; restarting digikam
>> didn't cause a new entry.
>>
>> On 16.05.2010 14:23, Johannes Wienke wrote:
>>> Am 16.05.2010 14:19 schrieb Simon A. Eugster:
>>>> I just did apt-get install digikam&& apt-get purge digikam just to make
>>>> sure the debian digikam is not installed anymore. Still does not work.
>>>> Debug output attached.
>>>>
>>>> On 16.05.2010 12:16, Gilles Caulier wrote:
>>>>> 2010/5/16 Simon Eugster<simon.eu at gmail.com>:
>>>>>> Ah, thanks a lot.
>>>>>> Compiling and installing works, but digikam isn't displaying any
>>>>>> image. Debug output says:
>>>>>>> digikam(22301)/digikam (core) Digikam::ImageAlbumModel::slotResult:
>>>>>>> Failed to list url: "Could not start process Unable to create
>>>>>>> io-slave:
>>>>>>> klauncher said: Fehler beim Laden von „kio_digikamalbums“
>>>>>>> ."
>>>>>> What is the problem here?
>>>>>
>>>>> Probably a binary compatibility somewhere. Do you have uninstalled
>>>>> your old digiKam before ?
>>>
>>> How long is your kde session running? Maybe a restart could help. There
>>> can also be relevant error messages in .xsession-errors.
>>>
>>> Regards,
>>> Johannes
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> _______________________________________________
>>> Digikam-devel mailing list
>>> Digikam-devel at kde.org
>>> https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel


More information about the Digikam-devel mailing list