[Digikam-devel] [Bug 139017] New: OS X 10.4.8 digikam fails to detect libjpeg6b during compile

Scott Miller scottmillercomposer at gmail.com
Tue Dec 19 18:36:05 CET 2006


------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug, or are watching the assignee.
         
http://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=139017         
           Summary: OS X 10.4.8 digikam fails to detect libjpeg6b during
                    compile
           Product: digikam
           Version: 0.9.0
          Platform: Mac OS X (Fink)
        OS/Version: other
            Status: UNCONFIRMED
          Severity: normal
          Priority: NOR
         Component: general
        AssignedTo: digikam-devel kde org
        ReportedBy: scottmillercomposer gmail com


Version:           0.9.0 (using KDE KDE 3.5.5)
Installed from:    Mac OS X (Fink) Packages
Compiler:          gcc 4.0.1 apple 
OS:                OS X

I'm compiling digikam-0.9.0 in OS X 10.4.8. It finishes compiling fine, but with this one error during compile:

checking for libjpeg6b... no
checking for libjpeg... -ljpeg
configure: WARNING:
There is an installation error in jpeg support. You seem to have only one
of either the headers _or_ the libraries installed. You may need to either
provide correct --with-extra-... options, or the development package of
libjpeg6b. You can get a source package of libjpeg from http://www.ijg.org/
Disabling JPEG support.


It then fails during make with this output:

if gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I../../.. -I../../../digikam/digikam -I../../../digikam/libs/dimg -I/sw/include -I/sw/lib/qt3/include -I/usr/X11R6/include   -DQT_THREAD_SUPPORT -I/sw/include -Dinline= -w -O2  -I/sw/include -MT digikamdcraw-dcraw.o -MD -MP -MF ".deps/digikamdcraw-dcraw.Tpo" -c -o digikamdcraw-dcraw.o `test -f 'dcraw.c' || echo './'`dcraw.c; \
then mv -f ".deps/digikamdcraw-dcraw.Tpo" ".deps/digikamdcraw-dcraw.Po"; else rm -f ".deps/digikamdcraw-dcraw.Tpo"; exit 1; fi
/bin/sh ../../../libtool --silent --tag=CC --mode=link gcc  -O2  -I/sw/include  -L/sw/lib -o digikamdcraw -L/sw/lib -L/sw/lib/qt3/lib -L/usr/X11R6/lib     -llcms  digikamdcraw-dcraw.o  
/usr/bin/ld: Undefined symbols:
_jpeg_CreateDecompress
_jpeg_destroy_decompress
_jpeg_finish_decompress
_jpeg_read_header
_jpeg_read_scanlines
_jpeg_start_decompress
_jpeg_std_error
_jpeg_stdio_src
collect2: ld returned 1 exit status
make[4]: *** [digikamdcraw] Error 1
make[3]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make: *** [all] Error 2


I've installed all fink libjpeg packages, as well as compiled the libjpeg library from www.ijg.org and it is installed:

$ ls /sw/include/ | grep jpeg
jpeglib.h

$ ls /sw/lib/ | grep jpeg
libimlib-jpeg.so
libjpeg.62.0.0.dylib
libjpeg.62.dylib
libjpeg.a
libjpeg.dylib
libjpeg.la



All other needed components are installed and detected:

-- digiKam configure results -------------------
-- sqlite3 found.................. YES
-- libgphoto2 found............... YES
-- libkipi found.................. YES
-- libtiff found.................. YES
-- libpng found................... YES
-- lcms found..................... YES
-- Exiv2 library found............ YES
------------------------------------------------

Good - your configure finished. Start make now


More information about the Digikam-devel mailing list